čtvrtek 21. června 2012

Co se můžeme učit

Občas se stane, že máme větší množství času. Propustí nás z práce, jsme delší dobu nemocní nebo máme letní prázdniny. Ze začátku dobré, odpočineme si, ale po čase se začneme nudit a přemýšlíme, co bychom mohli dělat. Chtělo by to dělat něco užitečného a smysluplného. Nabízím pár nápadů pro inspiraci:
Angličtina nebo jiný jazyk. Je to opakované a omílané tak často, že je mi až hloupé to opakovat znovu. Ale když se podíváte do inzerátů, ve kterých hledají pracovníky, cizí jazyky jsou tam velmi častým požadavkem.
Počty, matematika. Pokud máte problémy třeba s procenty, možná by to chtělo s tím něco udělat. Není to jednoduché začít se něco znova učit v dospělosti a taky se asi neobejdete bez pomoci někoho, kdo to umí o trochu lépe, ale stojí to za to. Nejen, že získáte nějaké nové dovednosti, ale vzroste vám i sebevědomí.
Řidičský průkaz. Bez řidičáku je těžké se obejít. A když už ho máte, je potřeba taky jezdit, jinak pomalu zapomínáte a stanete se jedním z těch lidí, kteří sice mají řidičák, ale uložený v kredenci a jezdění se vyhýbají.
Rychločtení. Existuje metoda rychlého čtení, při které si ale pamatujete lépe, než při běžném pomalém čtení. Dá se naučit v kurzu nebo prý i z knížky. Ve spoustě věcí jsem samouk, ale zrovna v tomto případě mi kurz připadá lepší. Ale taky dražší.
Psaní všemi deseti na klávesnici. Díky němu můžete zrychlit svoje psaní několikanásobně. Na internetu se dají najít různé kurzy, za peníze i možná zadarmo. Vyžaduje to ovšem docela dost času, desítky hodin, možná i stovky, když chcete dosáhnout větší rychlosti a přesnosti. Ovšem málokterá dovednost se vyplatí tak, jako právě rychlé psaní na klávesnici.
Posílit hlas. Pokud máte slabý hlas a dělá vám potíže se uplatnit, zkuste ho trénovat. Číst nebo zpívat nahlas. Nekřičet, jen se snažit, aby ten hlas zněl plně a jasně.
Cvičit. O potřebnosti tělesného pohybu a o tom, že ho obvykle máme málo, není potřeba diskutovat.
Vařit. Umíte vařit? Domácí vaření bývá zdravější a levnější než chození do restaurací.  
Zahrada. Máte zahradu? Práce na zahradě je nejen pohyb na čerstvém vzduchu, ale je to taky aktivní odpočinek a být v přírodě – i když je to poněkud usměrněná příroda v zahrádkářské kolonii – je balzám na duši. A to už nemluvím o vlastnoručně vypěstované naprosto čerstvé zelenině a ovoci.
Trénovat paměť. Lidé si rádi stěžují na špatnou paměť, ale ona se dá taky trénovat. Třeba tím, že se naučím nějaké věci nazpaměť. Vlastní rodné číslo, telefon, básničku, cokoliv, co mi bude aspoň trochu užitečné nebo příjemné.

Vztahy. Nakonec jsem dala to úplně nejdůležitější – věnujte se lidem. Protože jen máloco vás může udělat podobně šťastnými, jako jsou dobré vztahy s lidmi kolem.
Tohle je mých pár tipů, jak můžete využít času, když se vám ho naskytne trochu víc.

Žádné komentáře:

Okomentovat