čtvrtek 21. června 2012

Učím se psát

Znova se učím psát. Ne snad, že bych ve svém středním věku byla stále ještě negramotná (to by se mi asi ten blog psal dost blbě), ale dala jsem se na psaní všemi deseti na klávesnici. Kdysi už jsem se to učila a píšu dost rychle a většinou i bez koukání na klávesnici, ale dělám dost chyb a chtěla bych psát ještě rychleji. Takže jsem si zaplatila internetový on-line kurz a každý den se učím. Osvědčilo se mi psát hned ráno, ještě předtím, než se pustím do čehokoliv dalšího. Ráno je člověk ještě svěží, neunavený a jde to o trochu líp. Navíc už jsem si na to zvykla, takže to dělám automaticky, nemusím se do ničeho nutit. A den pak začínám s pocitem, že už jsem něco důležitého a užitečného vykonala.

Psaní všemi deseti a ještě poslepu má několik výhod.

Úspora času. Ta je jasná. Vaše rychlost psaní se může zvýšit dvakrát nebo čtyřikrát, záleží na tom, jak rychle píšete teď. Pokud musíte na klávesnici hledat písmena, tak může být vaše rychlost třeba jen 30 nebo 40 znaků za minutu. Při psaní všemi deseti se dá dosáhnout 150, 200 i více znaků za minutu. To je ohromné zrychlení a s časem to může ještě dál nárůstat.

Osvobození mozku. Tímto eufemistickým výrazem chci vyjádřit to, že ve chvíli, kdy nehledáte písmenka a píšete automaticky, v té chvíli se uvolní kapacita mozku na přemýšlení. Přestanete myslet na písmenka, hledat je na klávesnici, ale získáte prostor přemýšlet nad tím, co píšete. Místo abyste si rozmysleli větu, pracně ji napsali a pak teprve vymýšleli další, tak píšete současně s tím, jak přemýšlíte. Vaše myšlenky jsou plynulejší a lépe na sebe navazují. Trochu to připomíná stav, kdy mluvíte a myslíte zároveň.

Menší fyzická náročnost. Nemusíte tolik hýbat hlavou a i prsty a ruce se pohybují efektivněji. Asi ne méně, protože za stejnou dobu toho napíšete mnohem více, takže prsty mají pohybu až dost. Myslím si -  i když pro to nemám žádné důkazy – že psaní všemi deseti bez koukání na klávesnici je fyzicky méně náročné. I kdyby jen proto, že to, co potřebujete, napíšete rychleji a můžete tak strávit u počítače méně času.

Mnohem příjemnější práce. Opravdu je daleko příjemnější, když vám to jde od ruky. Datlování dvěma prsty a vyhledávání písmenek na klávesnici je docela stresující, zvlášť když pak s vámi v kanceláři sedí někdo, kdo píše mnohem rychleji. To si pak připadáte jako trouba.

 

Schopnost rychle psát na klávesnici využije každý, kdo pracuje s počítačem. Všechny ty asistentky, referentky, administrátorky, fakturantky, ale taky třeba lékaři, protože je docela hloupé, když vzdělaný lékař ztrácí čas tím, že pomalu datluje něco do počítače. Redaktoři, spisovatelé, programátoři, tam je to jasné, ti píší hodiny denně a každé zrychlení pro mě znamená vydělat víc peněz nebo strávit stejnou prací méně času. 

Je to natolik základní dovednost, že by se to mělo učit na základní škole. Děti sice mají menší ruce, ale i tak jsou schopni se to naučit a psát rychle a bez koukání na klávesnici. Představte si, kdyby všichni psali třeba dvakrát rychleji, než dnes. To by stoupla produktivita v celé společnosti.


Žádné komentáře:

Okomentovat